”Väsby har min rygg”

För ett år sedan presenterades Väsbyartisten Beri Gerwise i TV4-programmet ”Lyckliga gatan” som en kommande rapstjärna. Då hade hon redan turnerat, varit med i olika musikprojekt och visat att hon var en röst att räkna med. Nu har hon fyllt 19 och nyligen släppt sitt första album. 

Vi träffas i Messingen där Beri gick på Väsby Nya Gymnasium. Första året gick bra. Sedan kom musikframgångarna och med dem blev det svårare att fokusera på lektionerna.

– Jag gick på toaletten och rappade istället. Jag hade ingen frånvaro, men var absolut inte närvarande.

Pappa Gerwise konfronterade dottern med hennes låga betyg och undrade över framtidsplanerna. Han sa att det är upp till henne att välja, men att vad hon än bestämmer sig för så ska hon göra det till 100 procent.

– Det där karaktäriserar mig i allt jag gör. Jag gör saker fullt ut.

IMG_0176_BeriBeri valde musiken. Hon har klarat sig ändå. I nästan två år har hon försörjt sig på musik. Efter sin medverkan i ”Lyckliga gatan” där hon tolkade Louise Hoffsten, har hon fått flera förfrågningar.

I vår släpper hon albumet Rummet med tio nya låtar.

– Albumet är en sammanställning av mitt liv fram till den här punkten. Jag pratar om saker i mig själv som jag inte vågat röra vid förut.

Bland annat handlar texterna om hennes erfarenhet av psykisk ohälsa. När hon var tio år dog hennes mamma och sorgen fick flera negativa konsekvenser. Hon beskriver hur svärtan i perioder började styra hur hon hanterade olika situationer. I dag har hon fått nya perspektiv och förklarar genom sina texter varför hon agerade som hon gjorde när det var som mörkast.

– Jag vill att de som lyssnar ska kunna relatera till mina texter. Därför vill jag skriva om något som är sant för mig och relevant för de som lyssnar.

Perspektiven hon fått utgår från en tanke om att alla erfarenheter du är med om – bra som dåliga – är viktiga för det som utgör din person. Beri gör en liknelse med en tegelvägg där varje sten är en livserfarenhet. Du kanske inte gillar alla stenar, men tar du bort en så rämnar hela väggen. Skulle inte vissa dåliga saker ha hänt så skulle du inte vara den du är och tagit dig till den plats i livet du är på just nu.

För Beri handlar det om att hon började skriva när hennes mamma dog. När hon var 13 år tog en kompis med henne till Kulturhuset på Centralgatan där hon fick testa att musiksätta sina texter.

– För många var rap en lek. För mig var det största allvar. Det är min terapi och min passion. Jag gick all in för det.

När kompisarna slutade, anmälde sig Beri till talangtävlingen Nästa Nivå och blev en av vinnarna. Låten hon vann med handlar om Väsby och att känna stolthet över sin bakgrund.

– Jag älskar Väsby! Väggarna och gatorna här har sett mig växa upp. Här är det omöjligt att vara någon annan än mig själv. Hur skulle jag kunna göra annat än att gilla platsen som fostrat mig street smart?

beri_blå-husenDet är Dragonvägen som är hemma. Under uppväxten kände alla varandra och kompisar träffades ute på lekplatserna mellan och omkring de blå husen. I ett sovrumsfönster på sjätte våningen har många av hennes texter kommit till. Hon säger att trots all sorg som omgärdat henne under barndomen har hon haft den finaste uppväxten.

– Jag känner mig totalt trygg här. Jag behöver aldrig kolla mig över axeln. När jag har varit ute och turnerat och det har hänt en massa grejer är det skönt att komma hem. Väsby har min rygg. Även om det inte alltid sägs så vet man – folk bryr sig om en.

Fakta

  • Namn: Beri Gerwise
  • Yrke: Artist
  • Aktuell: Med sitt första album.
  • Favoritplats i Väsby: Blå bron över E4:an.