Simmande gemenskap

Vilundabadet har varje dag omkring 600 besökare i badanläggningen. Väsby simsällskap bidrar till en stor del av antalet med sina totalt 1 600 medlemmar som tränar här. Några av dessa är Tove och Kajsa Sparrman.

— Vi tränar simning upp till tio timmar per vecka och varvar detta med några pass på gymmet. Det tar tid. Men det ger också väldigt mycket tillbaka.

Hej Väsby! träffar Väsbysystrarna Tove och Kajsa Sparrman i Vilundabadets café. Här sitter de med väskor fulla med utrustning som de använder under träningen.

Kajsa och Tove Sparrman

Kajsa och Tove Sparrman

De pratar varmt om simningen som träningsform och radar upp flera saker till sportens fördel. Först är det alla roliga träningsläger och tävlingar de fått vara med om. Där har de fått lära sig att ta eget ansvar då inga föräldrar varit med och tagit hand om dem.

– Simning är också kul för det krävs så lite för att nå en förbättring i snabbhet. Ibland räcker det med att bara testa att vrida handen lite, säger Tove och visar.

– Men det bästa med simningen är gemenskapen med alla i klubben, säger Tove.

Liksom många andra barn i Sverige började Kajsa och Tove på simskola på föräldrarnas initiativ.

— De ville att vi skulle lära oss simma. Det var ju bra eftersom det kan rädda liv. Vi tyckte mest att det var kul att bada och vem gillar inte det liksom, menar Kajsa.

I en ålder när många slutar med sin sport fortsatte systrarna. Både för att det var roligt och för att de märkte att de blev allt bättre.
Tove har vunnit flera ungdomstävlingar för Väsby simsällskap. Nu har hon fått idrottsstipendium för att gå på Long Island University i New York där hon kommer fortsätta med sin sport.

– Det ska bli jättekul men det känns konstigt att flytta hemifrån. Jag kommer träna ungefär lika mycket där som jag har gjort här hemma så det blir ingen skillnad.

Hennes målbild är att försöka bli så bra som hon kan och samtidigt ha kul.

Även om systrarna tränar mer än tio timmar i veckan har det hittills fungerat att kombinera simning med skolan, säger de.
Fram tills nu. Kajsa berättar att hon tycker det blivit för mycket ”av allt” och att hon tappat gnistan.

– Det är klart att det var ett svårt beslut att fatta, jag har ju hållit på med det här de senaste tio åren, berättar Kajsa om sitt beslut att sluta tävlingssimma. Däremot gör det ingen skillnad för mig att Tove fort­sätter – vi är ju två olika personer.

Men hon kommer inte sluta med simningen helt. Som en del i sin utbildning på Arlanda idrottsgymnasium kommer hon arbeta extra som simtränare för barn.

Efter intervjun går systrarna in till badet för att köra ett simpass tillsammans. Här i Vilundabadet har de alltid tränat och det är inte svårt att föreställa sig att simhallen nästan blivit som ett andra hem. Att vara en del av en stor klubb har haft stor betydelse för dem.

– Det är lättare att prestera och utvecklas om man är fler som tränar tillsammans, även om simning till stor del är en individuell sport, säger Kajsa.

– Ja, utan de andra på träningarna hade det varit svårt att motivera sig, fyller Tove i.

Till de som funderar på att börja träna simning hälsar systrarna:

– Testa! Gemenskapen i klubben såväl som i din egen grupp är jättebra, så du kommer få många vänner och ha superkul!

Kajsa Sparrman 17 år

 • Medaljer: Brons i simkapp under Ungdoms SM.
 • Simmare jag beundrar: Michael Phelps. Han har presterat mycket under en lång period. Det tycker jag är lite häftigt.
 • Det roligaste med simningen: Allt roligt jag fått vara med om på träningsläger och tävlingar. Och att jag lärt mig så mycket.
Tove Sparrman 20 år

 • Medaljer: Sum Sim i Ungdoms SM, och har både brons, silver och guld i lagkapp på Ungdoms SM och i Junior SM.
 • Simmare jag beundrar: Katinka Hosszú från Ungern.
 • Det roligaste med simningen: Alla kompisar och att det är en sport som är väldigt mätbar. Samt att lite kan göra stor skillnad för resultatet.

Vilundabadet-600Vilundabadet

 • Öppnade år 2009.
 • Här finns gym, gruppträning, bad och café.
 • Har ett av Stockholms härlig­aste även­tyrsbad med ­vatten­rutschbana, strömbassäng och fritt fall.
 • Totala ytan är cirka 6 000 kvm.
 • Vattenvolym i bassängerna är 1 433 kubikmeter, det vill säga 1 433 000 liter vatten, vilket är jämförbart med cirka 4 776 badkar.
 • År 2015 hade Vilundabadet cirka 252 000 besökare.

Kajsa-Sparrman-fjaril-600Väsby Simsällskap, VSS 

 • 1 600 medlemmar.
 • Kända elitsimmare från klubben:
  Josefin Lillhage,
  Malin Svahnström (nu Borensjö) och Gabriella Fagundez.
 • VSS har medaljer i både SM, EM och VM, bland annat VM- och EM-guld 2007.
 • År 2010 var klubben bäst i landet vid Ungdoms SM.
 • År 2012 blev Väsby Simsällskap svenska mästare.