Oskar Weinmar (M), oppositionsråd.

Saffran, ja tack!

Jag gillar julen. Jag gillar högtider och traditioner. Julen är för mig och många andra en tid där livet kopplas samman med de som levt före oss och där det märks hur det samhälle vi lever i i dag bygger på det som hänt och funnits tidigare.

Sällan blir det lika tydligt som på julbordet. Allt kanske inte fyller sitt uppenbara syfte – till exempel kalvsyltan fungerar mest som ett skådebröd hos oss – men det hör till och ska stå där på bordet. Efter hand kommer nya rätter, ingredienser och kryddor in. Denna förändring sker långsamt och ska så göra. Fritt tolkat menade filosofen och statsmannen Edmund Burke att det bästa sättet att bevara något, är att låta det förändras, men lite åt gången.

Mitt eget julfirande har förändrats sedan jag var barn. Från att mamma och pappa, mormor och farmor lagade all mat bidrar jag nu fullt ut och har tagit på mig att varje år laga revbensspjäll. Min fästmö Sanna är från Ekerö och hennes familj har sina sätt att fira på och vissa av dem har jag nu tagit till mig. Vem visste att brysselkål var gott?

Det bästa sättet för mig att värna jul­firandet är inte att envisas med att det ska vara på pricken som när jag var grabb. I så fall hade jag nog inte bara varit utan brysselkål, utan kanske även utan fästmö.

Bästa sättet att slå vakt om julen som högtid och det vi förknippar med den, är att vara öppen för det som kan lägga till ytterligare en krydda, ytterligare en rätt. Samtidigt ska vi inte försöka att driva fram något som inte sker av sig självt. Hiphop har sina kvaliteter, men en rappande lucia? Inte för mig. Den orientaliska kryddan saffran i vetebullar? Ja, tack! Amerikansk BBQ-sås till mina revbensspjäll? Gärna! På så sätt bidrar människor från andra kulturer inte bara till julen utan till vårt samhälle och till vår svenska kultur i stort.

 

Oskar Weinmar,
oppositionsråd Moderaterna i Upplands Väsby

Tre snabba frågor:

  1. Hur får man nya invånare att känna sig inkluderade?
    Att gå med i en förening av något slag är ett bra tips. Jag har lärt känna många trevliga Väsbybor sedan jag ­flyttade till kommunen genom vår partiförening till exempel.
  2. Ditt bästa Väsbytips till den nyinflyttade?
    Ta en promenad upp till Runsa fornborg, förbi skeppssättningen. Det är en trevlig promenad i naturen där ­historiens spår är väldigt tydliga.
  3. Hur gör du för att få någon att känna sig välkommen?
    Bjuder på mat. Under en viss del av året kan det bli revbensspjäll.
Följ Oskar