Pegah Afsharian är hela Sveriges kompis

Hon blev inte delfinskötare enligt planen. Men hon är heller inte längre blyg, osäker och tillbakadragen som hon var som barn. Pegah Afsharian är grundare av Kompis Sverige — organisationen som vill minska fördomar genom fler vänskaps­relationer.

_U6A5529Om Pegah skulle beskriva sin uppväxt i Upplands Väsby som en smak, skulle det bli som pulvergodiset ”flygande tefat”. Pegah hörde till den avundsvärda skaran barn som fick äta hur mycket godis hon ville, då pappa Massoud var ägare av Sigma Superlivs.

Föräldrarna jobbade långa pass så Pegah och hennes lillebror hade Sigma centrum som ett andra vardagsrum efter skola och dagis. I dag är butiken stängd och igenbommad med galler för skyltfönstren och familjen ­Afsharian har flyttat till södra Stockholm.

– Att pappa och mamma kom hit från Iran som flyktingar för 30 år sen har präglat min uppväxt, säger Pegah.

Mellanstadiet och högstadiet gick Pegah på Sollentuna musikklasser där hon var den enda eleven med utländsk bakgrund.

– Jag kände mig annorlunda och det gjorde mig osäker. Jag blev tyst, tillbakadragen och vågade inte ta plats. ­Beteenden som jag inte alls känner igen hos mig i dag. Nu identifierar jag mig snarare som en utåtriktad person.

Osäkerhet fanns också hos Pegahs föräldrar i att förstå svenska sociala sammanhang och försöka anpassa sig till dem. Som äldsta barnet i en syskonskara om fyra, fick Pegah hjälpa sina föräldrar att tolka de osynliga regler som finns i en ny kultur. Hur sent får ett barn vara ute och leka? Får barn leka med kompisar om de har läxor? Ska man ha moped när man fyller femton?
Med sin erfarenhet såg Pegah att det saknades mötesplatser för etablerade och nya svenskar att träffas som jämlikar. Idén att skapa sådana mötesplatser blev ­grunden till en ny ideell organisation. Tillsammans med kollegan Natassja Fry bildade Pegah organisationen Kompis Sverige. Nya svenskar matchas med etablerade för en kompisdejt med en förhoppning om långvarig vänskap.

– Fördomar är en samhällsrisk och jag tycker att alla har ett eget ansvar för integration. Förståelse och kunskap om varandra minskar risken att klyftor uppstår mellan olika grupper.

Sedan starten 2013 har Kompis Sverige haft ett stort medialt genomslag och i dag har de flera samarbeten med kommuner, landsting, stiftelser och företag. Hittills har 4 000 kompismöten skapats och nio heltidsanställda och tre praktikanter arbetar för organisationen. Organisationsutveckling, mänskliga beteenden och att göra en budget är exempel på saker Pegah fått lära sig efterhand som organisationen Kompis Sverige växt.

– Mina föräldrar har inspirerat mig väldigt mycket i att våga testa nya saker. Mamma utbildade sig till sjuksköterska för att sedan bli florist när pappa öppnade en blomsteraffär. Min devis är att aldrig begränsa mig själv för att jag saknar erfarenhet. Det jag inte kan, tar jag reda på.

I dag tillbringar Pegah dagarna på Birger Jarlsgatan i Stockholm där Kompis Sverige har lokaler i Norrsken House, ett kontorshotell för verksamheter som arbetar för att lösa dagens globala utmaningar, ett initiativ av Niklas Adalberth, IT-företaget Klarnas grundare.

_U6A5586_pegahMen i Sigma centrum, mellan gallren i den igenbommade lokalen som en gång var Sigma Superlivs, har Pegah lämnat spår. Inte ens den mest idoga sanerare har lyckats skrapa bort det tjugotal klistermärken som Pegah och hennes bror prydde glaset med för tjugo år sedan; då när de tillbringade dagarna i Sigma centrum och fick äta hur mycket godis de ville.