Mathias och Maria träffar Mohammad över en fika.
Det är en lång väg som Mohammad och de andra ungdomarna tagit sig.

Nytt liv i Väsby

I ett tämligen anspråkslöst hus i Upplands Väsby är ett boende för ensamkommande ungdomar inrättat. Mathias ­Bohman (S), kommun­styrelsens ordförande och Maria Fälth (KD), grupp­ledare, är här för att få en bild av hur verksamheten ­fungerar. Under mötet träffar de 17-årige Mohammad från Afghanistan som berättar om sina drömmar, intressen och hur det är för honom att bo i Upplands Väsby.

Verksamheten startades i april och samtliga boende är från Afghanistan och i åldrarna 15–17 år. Mathias Bohman och Maria Fälth har den här kvällen kommit för att träffa de som bor här, men när de kommer in är huset tomt och stilla.

– De flesta är ute vid 18-tiden, särskilt när det är fint väder, säger Fredrik Sahlman som arbetar på boendet.

Efter ett tag dyker sjuttonåriga Mohammad upp. Han berättar hur han på sin resa från Afghanistan genom Europa, till slut hamnade i Malmö där han bodde tillfälligt ett par dagar. Därefter blev han tilldelad en plats på ett boende i Uppsala där han bodde ungefär fem månader innan han hamnade i Upplands Väsby.

– Jag trivs bra här. Det är en liten stad med få bilar. Det är lugnt och nära till både skola och natur. Jag tycker om att jogga i skogen.

På boendet delar många rum två och två medan andra har ett eget. Mohammad bor själv och visar oss sitt rum. På väggarna hänger målningar på båtar och natursköna gröna ­kullar och han berättar med försiktig stolthet att det är han själv som målat ­tavlorna.

boende_3

Målning är ett av Mohammads största intressen.

Mohammad har ingen konst­ut­bild­ning, men i Sverige har han fått möjlighet att gå till en konstnär vid Slussen. Där har han fått lära sig olika tekniker och att använda olika material. Maria och Mathias är märkbart imponerade av målningarna och börjar snart prata om Mohammads möjlighet att ställa ut sin konst.

boende4

Ungdomarna handlar själva. Hjälplappen visar de viktigaste orden att kunna.

Vi går ut till allrummet där det nu börjar bli liv och rörelse. Från det öppna köket som ligger precis bredvid börjar det lukta mat. För samtliga boende gäller självhushåll vilket innebär att de handlar och lagar mat samt gör budget varje vecka. För de som fått uppehållstillstånd finns det möjlighet att få CSN-bidrag.

– Eftersom de har hand om sin egen ekonomi går vi igenom vikten av att inte köpa skräpmat och hur de kan hushålla med pengarna. De måste ju flytta när de fyller 18 år så då är det viktigt att de får inblick i hur det går till att handla och vad saker kostar så att de är redo att klara sig själva när den dagen kommer, säger Fredrik.

Maria och Mathias fikar med Mohammad och några av killarna. De verkar både förvånade och imponerade över att se ungdomar stå och steka aubergine. Mat är ett tacksamt ämne att prata om konstateras det.

– En annan så kallad dörröppnare till samtal med människor du inte känner kan vara väder eller fika, berättar Maria för Mohammad.

Mohammad läser något som heter språkintroduktion på ett gymnasium i Uppsala. Utöver svenska läser han även andra ämnen som biologi och kemi.

Att inte kunna svenska helt tycker han och flera av de andra killarna gör att det är svårare att både söka praktikplats och att träffa svenska kompisar.

– Ja, det är svårt med svenskan, men jag försöker, säger Mohammad.

I framtiden vill han fortsätta med måleriet men drömmer också om att bli kurator.

Kvällen rullar på. Några spelar bordsfotboll, någon annan spelar gitarr och de sista kommer in och börjar laga kvällsmat innan köket stänger klockan nio.

boende_5

I allrummet kan de boende umgås och spela sällskapsspel. Mohammad och Maria vinner överlägset över Mathias i bordsfotboll!

– Jag tycker det här besöket har varit hur kul som helst, sammanfattar Maria sitt intryck av boendet. Många samtal utmynnade i att ta sig ut i samhället i Väsby och få möjligheten att bli delaktiga och kunna visa vad de är duktiga på. Det finns mycket för dem att upptäcka i Väsby och vi andra kan visa dem det.

När vi går därifrån berättar Mathias att han känner sig imponerad över den kreativitet han fått se.

– Jag blev positivt överraskad över att huset rymmer så mycket – det anade jag inte vid första anblick. ­Personerna jag mötte visade ett engagemang som jag inte förväntat mig, säger Mathias.

– När vi kom in i Mohammads rum blev hans liv så verkligt, på ett sätt som är svårt att föreställa sig på förhand. Här mötte jag en person av kött och blod med framtidsdrömmar, precis som du och jag.

FAKTA

  • Afghaner är den näst största gruppen asylsökande i Sverige efter syrier.
  • Under januari – augusti 2016 hade 2262 afghaner sökt asyl i Sverige.
  • Totalt hade under samma period 20 117 sökt asyl i Sverige.
  • Upplands Väsby har ansvar för 160 ensamkommande flyktingbarn.
  • De flesta kom under hösten 2015.
  • Under 2016 fram till och med september hade det kommit 11 barn.