Vegahuset
Mariam

Nya Vega invigt

Efter nästan ett års renovering är kultur­huset Vega klart. Sedan flytten från Cen­tral­vägen har verksamheten för unga i åldern 16 till 22 år haft uppehåll i väntan på att den nya lokalen i Suseboparken ska stå klar. Innan sommaren var det invigning och under hösten har aktiviteterna för unga kommit igång igen.

Renoveringen av huset var högst nödvändigt för det mer än 100 år gamla huset i Suseboparken. Inte minst för att anpassa lokalerna till de verksamheter som ungdomarna själv önskat.

Då huset byggdes var syftet att fungera som exklusiva hem för Väsbys absoluta företagarelit. Idag ska huset vara tillgängligt för alla Väsbys unga i ålder 16–22 år.

– Jag tycker det är spännande att det gamla möter det nya, säger Mike Kumi som är ungkultursproducent på Vega sedan fyra år.

mike

Mike Kumi

När Hej Väsby! gör sitt besök är det september och verksamheten är i full gång under vår husesyn av de tre våningsplanen.

På den översta våningen finns ett biorum, ett spelrum och ett allrum. Allrummet är tänkt för läxläsning och att vara ett utrymme för lugn och ro. I hallen som binder samman alla rum, finns en dörr som leder ut mot en stor balkong.

– Vi har precis renoverat balkongen för att klara belastning bättre, och med utsikt över hela Suseboparken tror vi att den kommer att bli en perfekt scen, säger Mike.

På entréplan finns ett kök, en stor spegelklädd danssal och ett dj-rum. Och inte minst rummet som Mike beskriver som verksamhetens hjärta – musikstudion. De flesta ungdomar som kommer till Vega, gör det för att spela in musik.

I dag är Mariam Smith i studion för att lägga sång på den låt hon jobbar med för tillfället. Hon säger att Vega gör det möjligt för henne att ägna sig åt musik.

– Här kan drömmar bli sanna! Man träffar andra talangfulla personer och får chans att uppträda och kanske bli upptäckt. Det är svårt att göra på egen hand.

På det sista våningsplanet, i källaren, finns ett gym. Hit kan ungdomar komma och träna gratis. Mike Kumi ser att allt fler ungdomar hittar till Vega.

– Huset har enorm potential och det känns lyxigt att ha ett helt hus alldeles för oss själva.

Öppettider:

Måndag: 15–21 (grupp­verksamhet)
Tisdag: 16–22 (för alla)
Onsdag: 15–21 (för tjejer
och gruppverksamhet)
Torsdag: stängt
Fredag: 16–22 (för alla)
Lördag: stängt
Söndag: 14–20 (för alla)