Gångvägen vid ån och bron till Väsby station. Dagens Messingen ­ligger där det stora huset ”Brobacken” ­ligger på bilden från 1915. Då var det fotograf Hedvig Lundqvists fotoateljé, det är också Hedvig som tagit bilden.

Namnet Wäsby kom med järnvägen

För 150 år sedan den 20 september 1866 öppnade järnvägen mellan Stockholm och Uppsala och som tur var fick platsen nere vid ån en station som döptes till Väsby. Om inte det hade hänt kanske Väsby inte alls hade funnits. Tanken svindlar när jag förstår att det är en märklig slump som gör att Väsby heter Väsby.

Wäsby var då en sömnig plats med en å. Sverige fattigt och nästan alla arbetade med jordbruk. Runt den nya stationen växte ett samhälle fram där folknöjet var att titta på tågen som passerade. Järnhästen som tåget kallades, var spännande och skräckinjagande. Det sas att tåg-vidundren med sina ohyggliga farter på 30–40 km/h skulle skrämma slag på folk och fä. Då som nu var det både härligt och förfärligt med det nya. Att stationen fick namnet Wäsby är egentligen konstigt, för platsen heter sen ur­minnes tider Runby. Roland Storm, hembygdsföreningen och Väsbys bästa, berättar att först hade stationen planerats vid Hammarby apotek på gården Stora Wäsbys ägor, därav namnet. Men loken skulle inte orka uppför Rotsunda­backen och därför byggdes järnvägen istället så platt som möjligt, längs ån, och stationen lades på Runbys mark i Eds socken, men namnet Wäsby blev kvar…

150 år tillbaka känns som en evighet. Sverige fick då sin första statsminister, Louis De Geer, och tvåkammarriksdag. Men bara män som tjänade över 800 riksdaler om året fick rösta och kvinnor inte alls. Undrar hur det är om 150 år framåt? År 2166 är det kanske dina barnbarnsbarnbarns barn som möts i rese­centrumet Väsby Entré där tågen far förbi i en svindlande fart på 300   km/h …

Nästan bara en sak är likadan nu som då; utsikten från tågfönstret mellan Rotebro och innan tåget saktar in vid Upplands Väsby.  Utsikten över ängarna ner mot Edssjön är nog densamma idag som 1866, och kanske kommer den som åker tåg år 2166 fortfaranade att se samma vackra vy? Undrar hur Upplands Väsby ser ut då? Undrar vad människorna gör då och framför allt; vart de är på väg?