Lönsam mångfald

Tänk att vi i Sverige år 2016 fort­farande måste ägna stor kraft till att flytta jämställdhetsfrågor framåt. De flesta är ju ändå överens om att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter. Nog för att jag vet att förändringsprocesser tar tid. Men hur lång? Är det kanske det som är problemet? Vi har inget tydligt mål, ingen deadline. Att vilja och tycka något räcker inte.
Som företagsledare är min erfarenhet att det är svårt att gå rätt utan karta och kompass. Det är även svårt att få med sig människor om man inte vet varför man ska gå i en viss riktning.

När vi i ledningsgruppen på Sodexo bestämde oss för att bli jämställda på de ledande chefspositionerna ägnade vi tid till just de frågorna. Vad är en rimlig tid, vad ska göras och varför? Svaret på frågan varför är enkel i företagssammanhang. För att det ökar lönsamheten. Inte för att kvinnor är bättre än män. Det är för att en mix av människor med olika erfarenheter och kunskap bidrar till innovation och utveckling. Hos jämställda ledningsgrupper ser man bättre tillväxt, bättre resultat samt nöjdare medarbetare och kunder. Jämställdhets- och mångfaldsfrågor är alltså affärskritiska frågor och ska därför inte drivas av eldsjälar, utan av högsta ledningen.

Visste ni att om vi fortsätter i samma takt så är börsbolagens ledningar jämställda först år 2042. Detsamma gäller för utjämnandet av löneskillnader. Styrelserna är däremot jämställda redan år 2026. Detta enligt Andra AP-fondens kvinnoindex från 2014.

Vi som lever nu kan påverka hur lång tid det kommer att ta. När vi insåg hur illa det såg ut i vår egen ledningsgrupp klarade vi att gå från 14 procent till 50 procent kvinnor på fem år. Vi behövde bli medvetna om fördomar och gamla mönster. Vi ställde nya krav på de som rekryterar. Det finns massa kompetenta kvinnor därute men de finns inte alltid i de gamla nätverken. Det går inte att förändra utan ansträngning.

Sist men inte minst, vi måste ta tid till att lyssna. Fråga kvinnorna vad som hindrar dem från att ta ett kliv uppåt. För det handlar inte bara om att män tar för sig. Kvinnor tar fortfarande ett stort ansvar för familjen och det påverkar deras situation på jobbet. Detta resulterade bland annat i att vi bestämde att hos oss inte lägga möten tidigt eller sent på arbetsdagen. Man ska kunna vara förälder utan att behöva ursäkta sig för att man behöver hämta och lämna sina barn på skolor och barnomsorg.

Jämställdhet handlar i grunden om rättvisa och demokrati. För företagen handlar det om lönsamhet. Mångfald bidrar till det.

Namn: Azita Shariati

Aktuell: VD Sodexo Sverige. Har utsetts till ”Näringslivets mäktigaste kvinna” av Veckans Affärer. Under hennes ledning har Sodexo gått från 14 % till 50 % kvinnor i ledningsgruppen på 5 år.

Vad gör du när du vill vara extra snäll?
Uppmärksammar och hjälper gärna till.