Känslan av att få hjälpa

Den tuffaste tiden under mitt 17-åriga liv var när min pappa gick bort. Min mamma studerade sin andra termin för att bli undersköterska men i samband med det som hände tog hon en paus på flera år. Där och då trodde jag att allt slit som hon gått igenom för att kunna plugga varit förgäves. Jag hoppades att hon skulle hitta styrka att fortsätta med studierna och peppade henne allt jag kunde.

Dagen då hon, efter flera års paus, valde att återuppta sina studier bestämde jag mig för att stå vid hennes sida och göra allt jag kunde för att stötta henne. Att få hjälpa henne genom den svåra perioden var en fantastisk känsla. Just den känslan har jag burit med mig överallt, i jobbet och i skolan, med vänner och familj.

Sommaren 2016 fick jag och en kompis möjlighet att göra något vi brann för. Via Upplands Väsby kommun hittade vi entreprenörsprogrammet ”Roligaste Sommarjobbet”. Där får man som ung möjlighet att starta och utveckla ett företag. Vi ville kombinera själva jobbet med det vi brann för – att hjälpa andra – vilket gav oss mottot ”hjälpa och sälja”.

Genom att tillverka handgjorda armband i olika färger som vi sedan sålde för en billig peng hade vi klarat av ”säljabiten”. Det som var kvar nu var att hjälpa. Därför valde vi att skänka 40 procent av våra intäkter till diverse kvinno­organisationer.

På så sätt fick vi möjlighet att testa på något helt nytt samtidigt som vi fick hjälpa en grupp som har det tufft i samhället. Vi vågade testa och lyckades!

Dagens ungdomar har ett hjärta som brinner för fullt för att hjälpa och finnas till för andra. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå till väga. Fast det är inte alltid nödvändigt att börja med något stort, att hjälpa handlar om att göra det du kan för någon annan.

Att hjälpa kan vara att ha ett sommarjobb där du skänker en del av intäkterna till en organisation.

Eller så kan det vara att stötta din mamma genom hennes studier under en svår tid.

Det viktigaste är bara att ta det första steget. För jag kan lova dig att känslan av att få hjälpa andra är ovärderlig.•

Namn: Susan Jibran

Skola: Sigtuna Humanistiska Läroverk

Linje: Samhällsvetenskap, inriktning internationell specialisering

Det snällaste någon gjort för mig: Bjudit mig på middag bara för att ta det lugnt.