Abdul Karim Katungi, 20 år, har ferie­jobbat som konstnär för Väsbyhem.

Jag fick betalt för att måla på väggen

Hur kommer det sig att du har målat på ­väggarna i huset på Dragonvägen 88–90?

– Jag fick feriejobb på Väsbyhem och trodde att jag skulle städa i olika bostadsområden. Men när jag visade min arbets­ledare mitt instagramkonto med min konst blev han ­intresserad och visade sin chef. Då föreslog de att jag skulle måla konst på ­väggarna här på ålderdomshemmet.

Hur var det?
– Det var som en dröm! Jag vill ju sälja min konst – nu fick jag betalt för att måla den.

Kan du beskriva motiven?
– Då det bor äldre människor här ville jag måla något som gör dem glada. En målning visar ett par på promenad. En annan före­ställer djur på savannen. Den tredje tavlan är en fantasi om en svensk båt på en exotisk plats där solen som speglar sig i vattnet bildar svenska flaggan.

Hur började du måla?
– Att måla är bra när man vill berätta en känsla men inte vet för vem. Jag har målat i två år – lika länge som jag har bott i Väsby. När jag var liten målade jag mycket tillsammans med min pappa och storebror. Vi brukade ha tävlingar om vem som målade finast.

Vad är din dröm?
– Att få jobba och tjäna pengar på min konst. Jag skulle vilja öppna ett galleri dit unga kan komma och lära sig mer om att måla och hur man kan uttrycka sig med konst.

Vad betyder det för dig att ha din konst här på väggarna?
– Det känns fint att veta att ett hus här i centrum har målningar med min signatur på. Förmodligen kommer de sitta uppe under en lång tid då de är målade direkt på väggen. Så länge de finns kommer jag bli ihågkommen.

 

3

Två av Abduls målningar: Ett par på ­promenad samt en fantasi om en svensk båt på en exotiskt plats.

Två av Abduls målningar: Ett par på ­promenad samt en fantasi om en svensk båt på en exotiskt plats.