Det är bara en kjol

Helena Lindgren har bott i Upplands Väsby i 20 år och arbetar för att sprida kunskap om romsk kultur. Hon är bland annat ordförande för Öppet hus för unga romer i Väsby. Under en vecka i oktober arrangerade Helena en utställning med romska kläder på biblioteket, där allmänheten kunde höra henne berätta om kläderna och få prova dem.

Varför gjorde du en utställning om kläder?
– För att göra det möjligt för de som är intresserade att se kläderna på nära håll. Det är ett försök att avdramatisera plaggen och minska fördomarna om dem. Om du provar kjolen så ser du att den inte innehåller några gömda fickor. Det är bara en kjol.

Vilka fördomar har du mött?
– Jag har klätt mig i kläderna sedan jag var 16 år och har hört allt möjligt om vad vi gömmer i kjolarna och hur de är konstruerade. Kjolarna har alltid varit en anledning till att folk tittar och undrar. Man måste vara stark för att bära dem.

Under utställningen på biblio­teket får Hej Väsby!s reporter prova Helenas kläder.

Under utställningen på biblio­teket får Hej Väsby!s reporter prova Helenas kläder.

Vad berättade du under föreläsningen?
– Att kläderna är kännetecknande för finska romer. Romer i andra delar av världen bär dem inte. Men för vår grupp är det en viktig del av vår identitet och vi har burit dem i flera generationer.
En kvinna väljer själv om hon vill bära dem. Det symboliserar då att hon blivit kvinna och tar ansvar för sitt liv och sitt hem. En man bär ofta svarta byxor och karaktäristiska skor. Olika kulturer har sina uttryck – det här är vårt. Men kläderna gör oss inte annorlunda som människor – vi har samma rättig­heter och skyldigheter som alla andra.

Går det mode i kläderna?
– Absolut. Till exempel har kantbandet på kjolarnas överdel krympt betydligt sedan jag var ung. I dag är det smalare kant som gäller. Detsamma gäller spetsarna på blusarna som också har blivit smalare.

Berätta mer om kläderna!
– En kjol väger ungefär 10 kg och totalt syr man den av 30 meter tyg i tre lager. Det ­innersta lagret är foder, det andra lagret är ett mellantyg och det yttersta lagret är sammet. Det finns ingen ställning under ­kjolen, det är bara tyg. En kvinna äger oftast två ­kjolar – en som hon bär hemma och en som hon bär när hon går ut.

Kommer du att ha fler utställningar?
– Kanske. Jag gör det som behövs för att sprida mer kunskap om romsk kultur. Ju mer vi lär känna varandra desto färre fördomar behöver spridas. Vi vägrar bli förtryckta på grund av sättet vi klär oss. Det är bara kläder.

  • En blus innehåller ofta 3,5 meter tyg och 10 meter spets.
  • För ett förkläde går det åt ca 5 meter tyg.
  • En kjol håller i ungefär 1,5 år.