Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Rosie Alm

Alla människor är utlänningar – överallt

Wn helt vanlig lördag i Väsby. Tar en härlig promenad, söker mig till Hugo Sabels torg för att förgylla dagen med finsk salmiak. Plockar på mig några askar, ställer mig i kön för att betala. Mannen bredvid mig tittar åt mitt håll och undrar nyfiket:
– Är du finne?
– Nej, svarar jag lite förvånat.
– Vad gör du här då?
– Jag älskar finsk lakrits, säger jag och ler.

Han skrattar till och blommar upp. Jag har klarat testet. När allt kommer omkring är vi alla människor av kött och blod. Människor med känslor, tankar och drömmar. Alla vill vi bli sedda och bekräftade för det vi gör och den vi är. Vi tänker, dansar, blir förälskade och vi vill förverkliga våra innersta drömmar.

I mitten av 90-talet engagerade jag mig i kampanjen Alla lika, alla olika. I samma veva köpte jag ett klistermärke på ett internationellt solidaritetsläger i Bonn. Budskapet har etsat sig fast hos mig: Alle menschen sind ausländer fast überall.

Alla människor är utlänningar – överallt. Det är något poetiskt vackert över meningen. Några få ord sammanfattar vad inkludering och utanförskap handlar om – perspektiv och förhållningssätt.

Jag blev positivt överraskad över energin, kreativiteten och framtidstron när jag nyligen gästade ett boende med ensamkommande barn. Rummen på de boendes väggar var fyllda av konst och fotografier. En kille visar en kartbild med två hjärtan – ett i Väsby och ett i hans hemland. Han berättar hur de finns på två olika håll i världen och tänker på varandra, var och en från sitt håll. Orden sjunker in och skakar om. Det kunde lika gärna varit jag.

Integration som ord är svårt att ta på. Förändringen sker i mötet mellan människor. Det lilla spelar roll. Därför är jag tacksam över alla privatpersoner, företag, föreningar och offentliga aktörer som bidrar till att se, bekräfta och utveckla också våra nya väsbybor. Att spela fotboll, lära sig sina första svenska ord, få en svensk kompis i Väsby och första praktiken på en arbetsplats spelar roll. Precis som ett möte på torget när du köper ett paket finsk salmiak.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tre snabba frågor:

  1. Vad är det bästa med Väsby?
    Väsby har småstadens alla fördelar. Det går snabbt att uträtta ärenden, är nära naturen och du träffar ofta personer du känner när du rör dig i Väsby. Kombinerat med närheten till Stockholm, Uppsala och världen via Arlanda har du allt du behöver.
  2. Hur kan Väsby bli vänligare?
    Väsborna är vänliga i dag och det ska vi självklart fortsätta att vara. Nästa steg är att lyfta fram allt det fantastiska vi gör tydligare än i dag. Mitt motto är: Var den person som du vill möta. Jag är glad att det är många fler än jag som lever efter det mottot.
  3. Vad har du gjort på sistone som är vänligt?
    I morse sjöng jag och barnen för min fru och gratulerade henne på födelse­dagen.
Följ Mathias