94 år i Väsby

Jag har bott i Väsby hela mitt liv. Jag ­började första klass 1930 och tänkte berätta om hur centrum såg ut då från Messingen och fram till Optimus­vägen.
Då bestod området av Villa Brobacken som var Hedvig Lundkvists fastighet där hon bedrev fotoverksamhet. Hon fotograferade bland annat alla ungar i Väsby.

Som hyresgäster hade hon Åkerlinds Charkuteri och Thure E Larssons Tobaks- och Pappershandel. I folkmun kallades han ”Rak-Lasse”. I området fanns även Väsby nya bageri och konditori samt Konsum, ”Stora Koppran”.

Centralvägen började med en byggnad på den södra sidan. Där huserade Calle Svedlund som drev herrfrisering, samt hans hustru som var modist. I ett skyltfönster visade hon sina hattar som lockade många väsby­tanter. På baksidan fanns en damfrisering.

I nästa villa bodde ”Maskinist-Kalle” med sonen ”Dadda”. Därefter följde Creutz Sy­behörs­affär. Det konstiga var att kunderna aldrig sa att de skulle till sybehörsaffären, utan de skulle alltid till Fröken Creutz.

Dagens Centralvägen 1–5 var Brusells, som hade handelsträdgård på motsatta sidan av vägen. Kunderna fick alltid färska varor för han gick rätt ut i trädgården och plockade det som beställts.

Där Brusse hade gurkodlingar står i dag Centralvägen 1–5.

Sista villan var troligen Rak-Lasse ägare av för en del av hans anställda bodde där. Rak-Lasse hade stora planer. Bland annat startade han bygget av nuvarande Centralvägen 1–5. En gång visade han mig vad som skulle ske i hans fastighet. ”Här Hedlund ska det tillverkas hårvårdsprodukter”, sa han och så visade han mig baksidan av huset. ”Och här ska långtradarna komma och hämta”.

Lennart på villa Finedal

Lennart på villa Finedal

Sen är vi framme vid 6:an. Där fanns endast den villa som bilden visar, Villa Finedal. Där bodde familjen Eriksson. Huset revs 1952. Huset på andra sidan är den så kallade Sam­skolan som Metallverken ägde. Där bodde två familjer och en ensamstående äldre man kallad ”Limp-Mats”.

Från Finedal och fram mot Brunke­bergs­åsen fanns inget annat än grönområden.

Lennart som barn

Lennart som barn

Ibland när jag går hem från Centrum brukar jag tänka: är detta Väsby? I dag bor här fler än 40 000 personer. Där Brusse hade sina gurkodlingar står idag Centralvägen 1–5. På 1930-talet kände alla varandra antingen de jobbade på Optimus eller Metallverken. Jag har räknat ut att nu känner jag ungefär 5–6 personer här i Väsby.

Men det var inte bättre förr – då bestämde fåtalet över flertalet. Många hade det knapert men få vågade be om hjälp. Ändå hjälpte alla varandra så gott det gick. Man lånade en kopp mjöl, socker eller vad det nu var som saknades. Tiderna förändras men jag har aldrig haft en tanke på att flytta härifrån.

Namn: Lennart Hedlund

Ålder: 94 år

Favoritplats i Väsby: Tegelbruket. Jag brukar gå dit för att följa byggnationerna vid stationen.

Ett tillfälle som fick mig att växa: När jag gjorde lumpen på LV3 i Stockholm.